ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ο «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ», 13/09/11


«Το Πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης έχει οριστικά τελειώσει»
( κ.Άννα Διαμαντοπούλου)


    Το Παν/μιο, που η κα Διαμαντοπούλου τόσο εύκολα απαξιώνει είναι αυτό το οποίο άνοιξε τις πύλες του σε μεγαλύτερα και οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, εκδημοκρατίζοντας πανεπιστημιακούς θεσμούς, βοηθώντας στην ανέλιξη και κινητικότητα της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας ουσιαστική δυνατότητα σε ανθρώπους χωρίς οικονομική επιφάνεια να βελτιώσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον σε επαγγελματικό και πνευματικό επίπεδο.

   Το γεγονός πως πολλοί έχουν πρόσβαση στη γνώση ενοχλεί στη σημερινή πολιτική συγκυρία, καθώς η γνώση είναι η μόνο δύναμη που κανείς δε μπορεί να μας αποσπάσει.

   Ο νέος νόμος συμβάλλoντας στην οικοδόμηση ενός Ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας καθοδηγούμενος από τις επιταγές της ελεύθερης αγοράς και τις ανάγκες τις για εξειδικευμένους επιστήμονες, δηλαδή εργάτες, καταστρατηγεί τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

   Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται όροι σχηματισμού εξειδικευμένων επιστημόνων, με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, που ενισχύει την ολοκληρωτική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι σχέσεις εργασίας γίνονται ατομική υπόθεση χωρίς καμία εξασφάλιση.

   Με πρόσχημα την υποτιθέμενη ανομία, που τάχα επικρατεί στους χώρους του Παν/μίου καταργούνται όλα τα άρθρα περί ασύλου. Τα άρθρα αυτά υπήρχαν για να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών,  απαγορεύοντας την επιβολή ορισμένων μόνο επιστημονικών απόψεων και ιδεών, της ελεύθερης έρευνας, απαγορεύοντας τη διεξαγωγή απόρρητης έρευνας, καθώς και την αναγνώριση των φοιτητικών συλλόγων ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Καταργώντας τα άρθρα αυτά επιχειρείται να ανοίξει άνευ όρων ο δρόμος  για συνεργασία με φορείς ιδιωτικού συμφέροντος, οι οποίοι θα κατέχουν τα πλήρη πνευματικά και εμπορικά δικαιώματα όποιας έρευνας, στερώντας στον ερευνητή το δικαίωμα αξιοποίησης του έργου του με βάση την επιστημονική του δεοντολογία.

   Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το τρίπτυχο της εισαγωγής εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης των Παν/κών Ιδρυμάτων, την διαμόρφωση στοχευμένων προγραμμάτων σπουδών και την οικονομική εξάρτηση πια των λειτουργιών – διδακτικών και ερευνητικών- από φορείς ιδιωτικού συμφέροντος. Καταλήγοντας με αυτόν τον τρόπο σε έναν αντισυνταγματικό νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, που ανοίγει ένα «παράθυρο» για την απεμπλοκή του κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση για τη χρηματοδότηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

  Με την πεποίθηση ότι το ελληνικό Παν/μιο ίσως να αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια της ελεύθερης-δημόσιας-δωρεάν παιδείας και με σκοπό την προάσπισή του προτείνουμε:


Δραστηριότητες εντός του Παν/κού χώρου για όλο το χρονικό διάστημα, όπου τελεί υπό κατάληψη
.
·          Συζητήσεις για συνδιαλλαγή και ανταλλαγή απόψεων πάνω στην ευρύτερη λειτουργία του Παν/μίου, στην διεκδίκηση των εργασιακών και ερευνητικών δικαιωμάτων.
·           Διαλέξεις μεταπτυχιακών φοιτητών με επιστημονικά θέματα για ένα ενεργό κατειλημμένο Παν/μιο.
·           Προβολές με επίκαιρο οπτικό-ακουστικό υλικό.
·           Συμμετοχή σε κοινές κινητοποιήσεις με τους φοιτητές και άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.
·           Νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 20/09/11 στις 12:00 , αμφιθέατρο ΦΜ3.

Επίσης ως προς τις δραστηριότητες που έχουν αποφασίστεί την Παρασκευή 16/09/11 στις 13:00, αμφιθέατρο ΦΜ3, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για την οργάνωση δράσεων και για την συζήτηση και συνδιαλλαγή απόψεων πάνω στην ευρύτερη λειτουργία του Παν/μίου….