ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Σ.Φ. ΧΗΜΙΚΟΥ ΣΤΙΣ 20/9/2011


Η σημερινή γενική συνέλευση πραγματοποιείται, μετά από 3 βδομάδες δυναμικής εμφάνισης του φοιτητικού κινήματος στο προσκήνιο, 3 βδομάδες μαχητικών συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων που βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο τον επαίσχυντο νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά και το σύνολο της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ και παλεύουν για την ανατροπή της . Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ήταν γελασμένοι που νόμιζαν ότι μας βρήκαν απροετοίμαστους, όσο κι αν Γιωργάκης και Αννούλα φωνάζουν για το τέλος των καταλήψεων, επιστρατεύοντας μάλιστα κάθε μέσο για να μας καταστείλουν. Οργανώνοντας μια άθλια προπαγανδιστική επίθεση από τα ΜΜΕ, μισθώνοντας δήθεν «αγανακτισμένους» με τις καταλήψεις φοιτητές να βγαίνουν στα κανάλια, χρησιμοποιώντας το facebook και την τεχνολογία ως μέσο επιβολής του ατομικού δρόμου. Θέλουμε να βρεθούμε εδώ, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό, και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η συναίνεση των κομμάτων εξουσίας, αυτών που οδήγησαν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, δεν εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στους δρόμους και τις πλατείες αλλά μια οικτρή μειοψηφία που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να επιβληθεί.
Την πραγματική κοινωνική πλειοψηφία, αυτή που δίνει καθημερινά αγώνες για τα μέχρι χτες κεκτημένα δικαιώματά της, θέλουμε να συνενώσει το φοιτητικό κίνημα και να τη βγάλει ορμητικά το προσκήνιο. Οι φοιτητές, η νεολαία της ανεργίας και της εξαθλίωσης, οι εργαζόμενοι που πληρώνουν καθημερινά την κρίση, μπορούν και πρέπει να έχουν ένα κοινό αγώνα για τα δικαιώματά τους σε παιδεία-εργασία-δημοκρατία.
Η κυβέρνηση, η πολιτική της και οι επίδοξοι εκφραστές της, παράλληλα με την επίθεση που έχει εξαπολύσει σε κάθε τομέα της ζωής του ανθρώπου με συνεχόμενα μνημόνια, περικοπές μισθών, σύμφωνο πρώτης απασχόλησης, νέο χαράτσι στη ΔΕΗ κλπ επιλέγει να διαλύσει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου με το νέο νόμο - πλαίσιο.

Ο νέος νόμος πλαίσιο:
Αλλάζει πλήρως το χαρακτήρα του πανεπιστημίου όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Το μετατρέπει σε ένα ίδρυμα, με πιο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας και πιο έντονους ρυθμούς σπουδών ακριβώς γιατί πρέπει να ετοιμάσει τον απόφοιτο να γίνει ένας εργαζόμενος που θα δουλεύει ασταμάτητα χωρίς να σηκώνει κεφάλι και χωρίς να τολμά να διεκδικεί και να αγωνίζεται. Γι αυτό το λόγο περνάει τις αλυσίδες, μαθημάτων τα προαπαιτούμενα, τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και τις διαγραφές φοιτητών (ν+2). Παράλληλα για να τσακίσει κάθε δυνατότητα συλλογικού αγώνα, κάθε δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης στον τομέα της εργασίας αλλά και τη δυνατότητα της πλήρους εποπτείας του αντικειμένου που εξασφαλίζει στον απόφοιτο την ικανότητα να εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα του κλάδου του, καταργεί τα πτυχία και τα αντικαθιστά με ατομικό φάκελο προσόντων, διασπά τους κύκλους σπουδών σε 3 χρόνια (bachelor) και 2 χρόνια (master), και καταρτά το πρόγραμμα σπουδών αντιστοιχώντας το σε πιστωτικές μονάδες. Για να μπορέσει το πανεπιστήμιο της κρίσης να αποτελέσει νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, εντείνονται τα ιδιωτικοοικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, διορίζονται συμβούλια διοίκησης με μέλη εκτός από καθηγητές, στελέχη της αγοράς και πολιτικούς, η χρηματοδότηση συνδέεται με την αξιολόγηση βάση αγοραίων κριτηρίων (όπως πχ η κατανομή αποφοίτων-εισακτέων, πόσο προσοδοφόρα είναι η έρευνα που παράγει το κάθε τμήμα κ.ο.κ.) και νομοθετείται πλέον η υποχρέωση του ιδρύματος να ψάχνει πόρους στις επιχειρήσεις, κάτι που συνέβαινε μέχρι σήμερα λόγω υποχρηματοδότησης. Ένα άμεσο αποτέλεσμα της εμπλοκής της ελεύθερης αγοράς μέσα στον σκληρό πυρήνα του πανεπιστημίου, δηλαδή την διδασκαλία και την έρευνα, είναι ο περαιτέρω κατακερματισμός και εξειδίκευση της παρεχόμενης γνώσης και πλήρης εναρμόνισή της με τις ανάγκες της αγοράς, μέσω της ίδρυσης εδρών απευθείας από επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια. Φυσικά σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο της κρίσης, δεν υπάρχουν περιθώρια για φοιτητική μέριμνα, άρα το οικονομικό κόστος των συγγραμμάτων, της σίτισης και της στέγασης μετακυλίεται στους ήδη επιβαρυμένους φοιτητές, εντείνοντας τους οικονομικούς διαχωρισμούς αλλά και τους ταξικούς φραγμούς τόσο σε αυτούς όσο και στις οικογένειές τους , αφού πια η οικονομική θέση της οικογένειας του φοιτητή θα παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν θα μπορεί να σπουδάσει ή όχι, καθώς και τους όρους σπουδών Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι σε ένα τέτοιο αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αγοραίο πανεπιστήμιο, δεν έχει καμία θέση το άσυλο, το άσυλο που διατέλεσε εφαλτήριο κοινωνικών και λαϊκών αγώνων σε όλη τη σύγχρονή ιστορία της Ελλάδας, το άσυλο που αποτελεί μια παραφωνία του ελληνικού συστήματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του κόσμου όπως συχνά μας λένε, μια παραφωνία που διασφαλίζει πως αυτή η κοινωνία δεν θα σκύψει το κεφάλι αλλά θα συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι την τελική ανατροπή τους!
Επομένως, μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, το πανεπιστήμιο έρχεται να δημιουργήσει τους φοιτητές εκείνους, οι οποίοι (σα μελλοντικοί εργαζόμενοι) θα αποτελούν ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα σύρρεται από την ανεργία και την ετεροαπασχόληση, που δε θα μπορεί να διαπραγματευτεί συλλογικά τα δικαιώματά του με την εργοδοσία, που θα εμπεδώνει τις ευρύτερες εργασιακές μεταρρυθμίσεις και χωρίς αντιστάσεις θα ενσωματώνει το κάθε μεσοπρόθεσμο, το κάθε μνημόνιο και το κάθε σχέδιο πρώτης απασχόλησης για τη νεολαία των 592 ευρώ. Παράλληλα, οι αλλαγές στην εκπαίδευση έρχονται να διαμορφώσουν νέες εργασιακές σχέσεις χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα.
Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, κρίνεται επιτακτικό, οι φοιτητές να δημιουργήσουν ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο, όπως το 2006-07 (μακριά από γραφειοκρατικές, ενσωματώσιμες, αντικινηματικές λογικές όπως η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ), θα συνεχίσει να βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο, μαζί με συλλόγους ΔΕΠ, καθηγητές, δασκάλους και μαθητές, και μέσα από το τρίπτυχο συνελεύσεις – καταλήψεις – διαδηλώσεις θα συγκροτήσει μαζικά μπλοκ αγώνα, θα ασκήσει ουσιαστικές πολιτικές πιέσεις και θα πετύχει την απόσυρση του νομοσχεδίου! Σε αυτή τη συγκυρία καλούμαστε να δώσουμε την μάχη της γενιάς μας. Καλούμαστε να γράψουμε την δική μας ιστορία. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η πανελλαδική και κοινωνική διεύρυνση του αγώνα είναι η μόνη διέξοδος. Οι φοιτητές θα πρέπει να βρεθούν στο πλάι της κοινωνίας, των εργαζομένων και όλων των αγωνιζόμενων στρωμάτων για την ανατροπή αυτής και κάθε κυβέρνησης που εκφράζει την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας και της καταστολής.

Απέναντι σε αυτούς που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον μας,
με τους συλλογικούς μας αγώνες διεκδικούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ :
1. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
2. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ “ν+2”
4. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ.
5. ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
6. ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.
7. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ.
8. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ.
9. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ.
10. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ. ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
11. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
12. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΣ-ΙΕΚ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 36/05.
13. ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
14. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
15. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.
16. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ.
17. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
1. ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/9 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 27/9
2. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ Γ.Σ. ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ
3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22/9 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
4. ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27/9 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΣΤΟ ΑΜΦ. A15
5. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ Φ.Σ. ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ. 
6. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΦΜΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/9, ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.