ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΣΤΙΣ 31/08/2011

        Η σημερινή Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου διεξάγεται λίγες μέρες μετά την πραξικοπηματική ψήφιση του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με ΝΔ, ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ της Ντόρας. Το σχέδιο νόμου, που προκλητικά η υπουργός Παιδείας αποφασίζει να ψηφίσει μέσα στο καλοκαίρι, αποτελεί την συνολικότερη και ταυτόχρονα την πιο βαθιά επίθεση στο εκπαιδευτικό σύστημα.
            Ο νέος νόμος πλαίσιο δεν αποτελεί απλή συνέχεια των προηγούμενων. Αποτελεί τομή καθώς επί της ουσίας κατοχυρώνει νομικά μια εντελώς καινούρια βάση πάνω στην οποία θα έρθει να οικοδομηθεί το νέο πανεπιστήμιο του μνημονίου (ο νόμος είναι 140 σελίδες ενώ ταυτόχρονα καταργούνται διατάξεις που αθροιστικά αριθμούν 750 σελίδες!). Είμαστε δηλαδή μπροστά σε μια ριζική τομή στο στάτους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, που θα ολοκληρώσει την μετάλλαξη αυτού που ήταν γνωστό στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση και μετά ως πανεπιστήμιο, καθώς και σε όλο το παραδοσιακό ευρωπαϊκό μοντέλο πανεπιστημίων. Είναι σαφές πως οι από πάνω προσπαθούν και «κάνουν την κρίση τους ευκαιρία» και πετύχουν σε ένα μικρό χρονικό διάστημα μια απότομη προσαρμογή σε αυτό που πραγματικά είναι το πανεπιστήμιο στην νέα εποχή.
Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα τραγελαφικής κοπτοραπτικής διαδικασίας, παρουσιάζεται εν τέλει πολύ χειρότερο από όλα όσα είχε εξαγγείλει η υπουργός Παιδείας όλη την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, εμπεριέχει ένα σύνολο πτυχών, που - στην πλειοψηφία τους - έχουν ξανασυζητηθεί και έχουν απαντηθεί με καταδικαστικό τρόπο από τον ίδιο τον κόσμο των σχολών και το φοιτητικό κίνημα.

Συγκεκριμένα: Διαλύει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, καταργεί τα ενιαία πτυχία και τα συλλογικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα (πιστωτικές μονάδες, διάσπαση ενιαίου κύκλου σε 3+1 χρόνια, εξίσωση πτυχίου προς τα κάτω, ατομικός φάκελος προσόντων), εισάγει κριτήρια οικονομικής ανταποδοτικότητας για την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων (Περικοπή της κρατικής - σύνδεσή της με την αξιολόγηση - χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς), διαγράφει φοιτητές (ν+2), δημιουργεί ασφυκτικούς ρυθμούς σπουδών (αλυσίδες, προαπαιτούμενα, απουσίες, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις), εισάγει εγκάθετες διοικήσεις (συμβούλια διοίκησης με εξωπανεπιστημιακούς και πολιτικές προσωπικότητες, επιχειρηματικούς φορείς και μάνατζερ, κατάργηση του λόγου των φοιτητών στα όργανα διοίκησης), καταργεί το άσυλο επιτρέποντας στις δυνάμεις καταστολής να επιβάλλουν ανά πάσα στιγμή την «τάξη» στα πανεπιστήμια, καταργεί την φοιτητική μέριμνα και τις μέχρι τώρα δωρεάν φοιτητικές παροχές (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, μεταφορές, δίδακτρα σε αλλοδαπούς φοιτητές) και επιβάλλει αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας στους φοιτητικούς συλλόγους (ψηφοφορία με ενιαία λίστα όπως και στην χούντα).

Τα κομβικά σημεία του νομοσχεδίου είναι επίσης τα εξής:
·                 Επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων-αυταρχικό μοντέλο διοίκησης
Ο νέος νομός έχει σαν στόχο την υλοποίηση και επιτάχυνση της επιχειρηματικοποίησης των πανεπιστημίων, δηλαδή  τη στενή σύνδεση τους με την αγορά και τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του πανεπιστήμιου περνά στο Συμβούλιο Διοίκησης το όποιο απαρτίζεται από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,απο εξωτερικούς παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και από έναν εκπρόσωπο των φοιτητών. Η συμμετοχή των φοιτητών στη συνδιοίκηση  καταργείται. Η επιχειρηματική λειτουργία , όμως, δεν αφόρα μονό στη διοίκηση αλλά γενικεύεται και καθιερώνεται και στο σκληρό πυρήνα του πανεπιστημίου, δηλαδή την έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης. Τέλος δημιουργούνται Ανώνυμες Εταιρίες μέσω του Συμβουλίου Διοίκησης, οι οποίες μέσω του manager θα ελέγχουν τα οικονομικά του ιδρύματος, θα κάνουν επενδύσεις και μεταξύ άλλων θα μπορούν να μετοχοποιούν το πανεπιστήμιο και να το βάζουν στο χρηματιστήριο. Αν μια τέτοια σκέψη ακούγεται ακραία, μπορούμε όλοι να ρίξουμε μια ματιά στο «Παιδεία 2020», το οποία η ΔΑΠ μοίρασε εκτενώς και στη σχολή μας!
·                 Πλήρης απαξίωση των πτυχίων, διάλυση του ενιαίου γνωστικού αντικείμενου και αντικατάσταση του από ευέλικτα προγράμματα σπουδών
Οι σπουδές δεν αποτελούνται από έναν ενιαίο ιστό, αλλά από ένα  ευέλικτο δίκτυο πληροφοριών και δεξιοτήτων, οι οποίες αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες. Έτσι ο απόφοιτος, αντί για το πτυχίο που κατοχύρωνε κάποια επαγγελματικά δικαιώματα, θα έχει έναν ατομικό φάκελο προσόντων, στον οποίο θα προσπαθεί να μαζεύει ευ όρου ζωής πιστωτικές μονάδες με την ελπίδα ότι έτσι θα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα το μισθό του, εάν βέβαια καταφέρει να βρει δουλειά! Πλέον καθιερώνονται και με το νόμο τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, δηλαδή διαλύεται το επιστημονικό αντικείμενο πάνω στο οποίο συγκροτείται το Τμήμα. Η ολοκληρωμένη αντίληψη ενός γνωστικού πεδίου αντικαθίσταται με σκόρπιες γνώσεις και πληροφορίες , εξειδικευμένες και βασισμένες στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Η εξατομίκευση, η στροφή στον ατομικό δρόμο, η εμπέδωση της ιδεολογίας του ανταγωνισμού (όπου εύηχα το υπουργείο βαφτίζει «αριστεία») έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση κάθε συλλογικής διεκδίκησης  στην αυριανή μας ζωή ως εργαζόμενοι..
·                 Κατάργηση της δωρεάν παιδείας
Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η επιβολή διδάκτρων ,η  κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, αλλά και άλλων φοιτητικών παροχών όπως η σίτιση και η στέγαση. Αυτά γίνονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κοινού ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ), διάταξη η οποία αποτελεί εφαρμογή της συνθήκης της Μπολόνια, όπως ορίζουν οι επιταγές της ΕΕ. Τέλος ο νέος νόμος προβλέπει παροχή υποτροφιών με βάση ανταποδοτικά κριτήρια και φοιτητικών δανείων σε συνεννόηση με τον τραπεζικό τομέα. Τα δάνεια αυτά περά από τα προφανή κέρδη που αποδίδουν στις τράπεζες, έχουν ως άμεση συνέπεια την παραγωγή ενός ακόμα περισσότερο εκμεταλλεύσιμου εργαζόμενου καθώς ο απόφοιτος ο οποίος θα είναι χρεωμένος στις τράπεζες θα αποδέχεται αναγκαστικά τις νέες βάρβαρες εργασιακές σχέσεις προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο του.
·                 Κατάργηση ασύλου
Το άσυλο, το οποίο κατακτήθηκε με το αίμα των αγωνιστών του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, καταργείται με σαφή διατύπωση ύστερα από πρόταση της ΝΔ στη συζήτηση της βουλής. Η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα έρθει να πετάξει τις κινηματικές διαδικασίες και πρακτικές έξω από τα πανεπιστήμια-επιχειρήσεις τα οποία δεν μπορούν  στις σημερινές συνθήκες της χούντας ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ να αποτελούν κέντρα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και προάσπισης του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Η ανάγκη της κυβέρνησης να πειθαρχήσει και να καταστείλλει το φοιτητικό σώμα, οι ακοδεξιές κορώνες των φασιστών του ΛΑΟΣ που δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη χαρά τους για την κατάργηση του ασύλου, συνδέονται άμεσα με τη συνολικότερη στροφή του συστήματος προς τον ολοκληρωτισμό, την εκτεταμένη χρήση βίας καθώς και την αναβάθμιση της καταστολής τόσο σε φυσικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο.

Οι πτυχές του νόμου - πλαίσιο έρχονται σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα μας ως φοιτητές τόσο για την καθημερινότητά μας στην σχολή, όσο και για την εργασιακή μας προοπτική ως αυριανοί απόφοιτοι, με ένα πτυχίο που δεν θα δίνει διεξόδους στα ασφυκτικά πλαίσια της σημερινής αγοράς εργασίας και δεν θα κατοχυρώνει επαγγελματικά τους αποφοίτους.
Ο συγκεκριμένος νόμος για την λειτουργία και τη δομή του δημοσίου πανεπιστημίου, από την μία συμπληρώνει και δίνει μία συνέχεια σε νόμους και πολιτικές κατευθύνσεις του παρελθόντος (Ε.Π.Π., νόμος για την αξιολόγηση κλπ) και παράλληλα αποτελεί την εξειδίκευση των μνημονίων της τρόικας στον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Τέλος, αποτελεί το επιστέγασμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στις κατευθύνσεις που έθεσε η συνθήκη της Μπολόνια. Πιο συγκεκριμένα, έρχεται σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης να εγχαράξει αυτά τα χαρακτηριστικά στον μελλοντικό απόφοιτο-εργαζόμενο, ώστε να ανταποκρίνεται και να ενσωματώνει τη νέα εργασιακή πραγματικότητα. Έρχεται να διαμορφώσει έναν εργαζόμενο πλήρως πειθαρχημένο, άμεσα εκμεταλλεύσιμο και αναλώσιμο, επαγγελματικά και εργασιακά ακατοχύρωτο, που θα εμπεδώνει τις ευρύτερες εργασιακές μεταρρυθμίσεις και χωρίς αντιστάσεις θα ενσωματώνει το κάθε μεσοπρόθεσμο, το κάθε μνημόνιο και το κάθε σχέδιο πρώτης απασχόλησης για την νεολαία των 592 ευρώ.

Να επιβεβαιώσουμε τους φόβους τους! Συνεχίζουμε μέχρι την τελική απόσυρση του νόμου-έκτρωμα!

Στεκόμαστε απέναντι σε όσους στηρίζουν και υπηρετούν την διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου και την μετατροπή του σε πανεπιστήμιο - ΙΕΚ, σε όσους στηρίζουν και υπηρετούν την αντικατάσταση των πτυχίων μας με «πτυχία ανεργίας». Το πανεπιστήμιο υπό το πλαίσιο μίας τέτοιας νομοθεσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι η πρώτη φορά, που όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα απορρίπτει και καταγγέλλει ένα νόμο στο σύνολό του. Είναι η ώρα να δώσουμε έναν αγώνα που θα βγάλει το φοιτητικό κίνημα με μαχητικούς όρους και νικηφόρα χαρακτηριστικά στο δρόμο, και θα κερδίσει με την ανατροπή αυτού του αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου.
            Όλα αυτά τα χρόνια, από το ’91 μέχρι σήμερα, το φοιτητικό κίνημα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και μαζικές – δυναμικές κινητοποιήσεις έθετε σοβαρά αναχώματα στις προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης για προώθηση και υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Το φοιτητικό κίνημα έδωσε μάχες που κατάφερε να τις κερδίσει, προασπίζοντας τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, τα κεκτημένα και τις υλικές ανάγκες των φοιτητών και ερχόμενο σε ευθεία αντιπαράθεση με το υπουργείο παιδείας και τους συμμάχους του μέσα στα πανεπιστήμια (ΔΑΠ – ΠΑΣΠ).         
            Σήμερα, κρίνεται πάλι επιτακτικό οι φοιτητές να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο, σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο, μαζί με συλλόγους ΔΕΠ, καθηγητές, δασκάλους και μαθητές, και μέσα από το τρίπτυχο συνελεύσεις – καταλήψεις – διαδηλώσεις να συγκροτήσουν μαζικά μπλοκ αγώνα, να ασκήσουν ουσιαστικές πολιτικές πιέσεις και να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς και να βρεθούν στο πλάι της κοινωνίας, των εργαζομένων, των πρωτοβάθμιων σωματείων και όλων των κινητοποιούμενων στρωμάτων για την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου και της πολιτικής της λιτότητας, της ανεργίας και της καταστολής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1.               ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
2.               ΚΑΤΩ Η “ΧΟΥΝΤΑ” ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
3.         ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ “ν+2”
4.         ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ.
5.               ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
6.               ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.
7.         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ.
8.         ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ.
9.         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ.
10.       ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ. ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
11.       ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
12.       ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΣ-ΙΕΚ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 36/05.
13.       ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
14.            ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
15.            Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, 1400 κατώτερος μισθός, 5ημερο-7ωρο-35ωρο. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία.
16.       ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ.
17.       ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ.
18.       ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
1.               ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 31/8 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 6/9
2.               ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ Γ.Σ. ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ
3.               ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1/9 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
4.         ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6/9 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΣΤΟ ΑΜΦ. A15
5.         ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ Φ.Σ. ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.